Geçtiğimiz hafta içinde MKE ve Tersaneler Genel Müdürlüğü personelince birleştirilen 76 mm’lik Baş Topu’nun mekanizma çalıştırma işlemi bu hafta içinde başarıyla gerçekleştirildi.

İlk aşama kara testleri için test sahasına kurulacak olan prototipin 1 aya kalmadan gerçek mühimmatlar ile atışlı testlere başlaması bekleniyor.

SavunmaTR’nin haberine göre Türkiye’ye yönelik ambargoların ardından 76 mm’lik Baş Topu geliştirme çalışmalarına başlayan MKE A.Ş., topun 'mock-up’ını ilk kez IDEF’21 Fuarı'nda sergilemişti.

Mühimmat besleme sistemi ile otomatik olarak doldurularak gemi içinden kontrol edilebilecek Baş Topu'nun irtifa değerleri, dijital kontrol ekranları sayesinde 7/24 takip edilebilecek. Etkili menzili 16 km olan Baş Topu, 5 farklı atış modu ile dakikada 10, 20, 40, 60 ve 80 adet atış yapabilme özelliğine sahip.

2019 yılında başlatılan proje kapsamında şirket, atışlı testlere kısa süre içerisinde başlamayı hedefliyor.

Aynı zamanda düşük radar kesit alanı bulunan 76 mm'lik Deniz Topu’nun, MİLGEM gibi platformlarda kullanılması hedefleniyor. Ülkelerin donanmalarının vazgeçilmez unsuru ve savaş gemilerinin vurucu gücü olan Deniz Topu’nun üretimi ile Türkiye, dünyada Deniz Topu üretebilen 8’inci ülke konumuna gelecek.