Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde yaklaşık iki yıldır 6 milyonun kuşatma altında tutulduğu başka bir durum olmadığının altını çizerek, Tigray'da soykırımı önlemek için çok az imkan olduğu konusunda uyardı.

“Evet, ben Tigraylıyım ve evet, bu beni kişisel olarak etkiliyor. Etkilenmediğimi iddia etmiyorum. Akrabalarımın çoğu en çok etkilenen bölgelerde yaşıyor. Benim işim dünyanın dikkatini, nerede olurlarsa olsun insanların sağlığını tehdit eden krizlere çekmek. Bu altı milyon insan için bir sağlık krizi var ve dünya yeterince ilgi göstermiyor” dedi.

Düşmanlıklar sona ermeli

DSÖ başkanı, bu hafta başında BM Genel Sekreteri'nin Etiyopya'daki durumun "kontrolden çıktığını" söylediği sözleri tekrarladı.

Eritre silahlı kuvvetlerinin Etiyopya'dan derhal çekilmesi ve ayrılması da dahil olmak üzere Tigray'deki düşmanlıklar artık sona ermelmesi gerektiğini şiddetle vurguladı.

Tedros, bankacılık, akaryakıt, gıda, elektrik ve sağlık hizmetlerinin savaş silahı olarak kullanıldığını, basında da bu mağduriyetlere yer verilmediğini ve “sivillerin yok edilmesine” göz yumulduğunu vurguladı.

"Tüberküloz, HIV, diyabet, hipertansiyon ve daha fazlası için hiçbir bir hizmet yok - başka yerlerde tedavi edilebilen bu hastalıklar artık Tigray'da ölüm cezası olarak kullanılıyor. Parası olan insanlar bile açlıktan ölüyor, çünkü o para ile alabilcekleri hiçbirşey yok" dedi.