19 Nisan 2023 Salı günü durum şöyle:

Savaş

Ukrayna ordusunun dün gece 10’dan fazla Tugayla Zaporijya hattının Güneyine başlattığı karşı saldırı şiddetini giderek arttırıyor. Bölgeye çok sayıda tank ve zırhlı birlikler takviye ediliyor. Saldırının amacı bölgede bulunan Rus savunma hattını yarıp Melitopol bölgesine bir hat çekmek.

Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamaya göre Zelenkiy, Ukrayna'nın doğusundaki Avdiivka'daki Ukrayna askerlerini ziyaret etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın Herson ve Luhansk bölgelerindeki askeri karargahları ziyaret etti . Rusya, Eylül ayında kısmen işgal ettiği bölgeleri ilhak ettiğini iddia etmişti. Ukrayna kara kuvvetleri komutanı, Rus kuvvetlerinin doğudaki kuşatma altındaki Bakhmut kentinde ağır top ve hava saldırılarını artırdığını söyledi.

Ukrayna kara kuvvetleri komutanı, Rus kuvvetlerinin doğudaki kuşatma altındaki Bakhmut kentinde ağır top ve hava saldırılarını artırdığını açıkladı.

Ukrayna Valisi Oleksandr Prokudin, Ukrayna'nın güneyindeki Herson kentinde bir Rus topçu saldırısında bir kişinin öldüğünü ve dokuz kişinin yaralandığını duyurdu.

Diplomasi

Japonya'da bir araya gelen Yediler Grubu (G7) sanayi güçleri, Rusya'ya yönelik yaptırımları yoğunlaştırmaya kararlı olduklarını ve Ukrayna'nın kendisini savunduğu sürece " ne kadar sürerse sürsün " onu destekleyeceklerini söyledi.

Bir Rus mahkemesi , casusluk suçlamasıyla Moskova'da hapsedilen Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in kefaletle serbest bırakılmasını reddetti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, bir Rus mahkemesinin 25 yıl hapis cezasına çarptırdığı muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza'nın mahkumiyetini kınadıktan sonra Kanada, İngiltere ve ABD büyükelçilerini çağırdı .

Çin savunma bakanı Li Shangfu ve Rus mevkidaşı Sergey Shoigu, yakın üst düzey iletişimleri sürdürme ve iki ülkenin orduları arasındaki işbirliği mekanizmasını geliştirme konusunda anlaştılar.

İsviçre Cumhurbaşkanı Alain Berset, ülkesinin Moskova'nın Ukrayna'daki savaşını en güçlü şekilde kınadığını ve insani yardım sağlamaya ve Rusya'ya karşı yaptırımlar uygulamaya kararlı olduğunu söyledi.

Siyaset

Rus milletvekilleri, vatana ihanetten hüküm giymiş olanlar için ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Ekonomi

Rusya'nın devlete ait TASS haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un önümüzdeki hafta New York'a yapacağı ziyarette Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile Karadeniz tahıl anlaşmasını görüşmesi bekleniyor.

Polonya, Ukrayna tahıl ve gıda ürünlerinin geçişine yönelik yasağı kaldırmayı kabul etti, ancak Ukrayna, Karadeniz limanlarından tahılları güvenli bir şekilde taşımasına izin veren bir savaş zamanı anlaşmasının hala tehdit altında olduğunu söyledi.