Arap dünyasında başlayan halk hareketlerinin ikinci durağı 25 Ocak 2011 Mısır Devrimi 1952'den beri devam askeri vesayeti ve onun son temsilcisi olan Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarının da sonunu getirdi.

30 yıllık yönetiminin ardından halkın ayaklanması nedeniyle Mübarek ve en yakın çalışma arkadaşı eski Enformasyon Bakanı Saffet eş-Şerif koltuğundan oldu. Mübarek, 25 Şubat 2020, Şerif ise 14 Ocak 2021’de yaşamını yitirdi.

Çok sayıda eylemcinin ölümüne neden olmaktan yargılanan dönemin İçişleri Bakanı Habib el-Adli, Mübarek’in oğulları Ala ve Cemal, iş adamı Ahmed İzzu ve Cumhurbaşkanlığı Divanı Başkanı Zekeriya Azmi gibi eski rejime bağlı isimler ise aklanarak serbest bırakıldı.

Mısır’ın demokratik yollarla seçilen ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Temmuz 2013’te yapılan askeri müdahaleyle görevinden uzaklaştırıldı. Mursi, Haziran 2019’da mahkeme salonunda yargılandığı esnada hayatını kaybetti.

Mısır’da 25 Ocak Devrimi’nin ayak sesleri

Mısır’da 1981 ile 2011 yılları arası hüküm süren devrik lider Hüsnü Mübarek’in 30 yıllık rejimine son veren 25 Ocak Devrimi’nin ayak sesleri aslında 2008 yılından itibaren duyulmaya başlanmıştı.

Ülkedeki siyasi ve ekonomik yaşam koşullarındaki kötü gidişata dur demek için 30 yaşındaki İsra Abdulfettah adında genç bir kız, sosyal medya platformu üzerinden halka 6 Nisan 2008’de “barışçıl protesto” çağrısında bulundu.

Abdulfettah’ın gösteri çağrısı kısa süre içerisinde yaklaşık 70 bin kişi tarafından yanıt buldu. Aradan geçen yaklaşık bir buçuk yılın ardından bazı muhalif örgütler, ülkenin kötü gidişatına dur diyebilmek için yeniden protesto çağrısı yaptı.

İskenderiye’de 6 Haziran 2010’da Halid Said adlı bir vatandaşın istihbarat tarafından alındığı sorguda yapılan işkence sonucu hayatını kaybettiği haberinin duyulmasının ardından aktivistler Vail Ganim ve Abdurrahman Mansur, “Hepimiz Ahmed Said’iz” adlı bir Facebook sayfası açtı.

Sosyal medya platformu Facebook’ta, hayatını kaybeden gencin adına açılan sayfada, tüm Mısır halkına rejime karşı ayaklanmaları çağrıları yapıldı.

846 kişi hayatını kaybetmişti

25 Ocak 2011'de başlayan ve 11 Şubat’ta Mübarek’in çekilerek yetkilerini Askeri Konsey'e devretmesiyle son bulan süreç, 18 gün sürdü. Mübarek’in çekilme kararı, devrimin odağındaki Tahrir Meydanı başta olmak üzere ülke genelinde coşkuyla kutlandı.

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, 18 gün aralıksız devam eden gösterilerde güvenlik güçlerinin müdahalesi ve "baltacı" olarak adlandırılan sokak çetelerinin saldırıları sonucu 384 eylemci hayatını kaybetti. Toplam yaralı sayısı ise 846 olarak duyuruldu. Ancak devrim sonrasında kurulan “Gerçekleri Araştırma Heyeti” ölü sayısının 846 olduğunu açıkladı.