BM Genel Kurulu, Türkiye’nin ana sunucusu, 105 ülkenin ise ortak sunucu olduğu kararı oydaşma ile kabul etti. Karara göre BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, sıfır atık girişimlerini teşvik etmek için 3 yıl görev yapacak bir danışma kurulu kuracak. Üye devletleri ve BM ile diğer uluslararası ve bölgesel örgütleri sıfır atık girişimlerini uygulamaya teşvik eden kararda, BM Çevre Programı’nın bir sonraki Küresel Atık Yönetimi Görünümü raporunda sıfır atık girişimlerine de yer verilmesi istendi. Ayrıca BM Genel Kurulu Başkanı’ndan 2023’te “sıfır atık” konusunda üst düzey bir toplantı düzenlemesi talep edilirken, 30 Mart Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildi. Böylece Emine Erdoğan’ın himayesinde yürütülen “Sıfır Atık Projesi”, BM Genel Kurulu kararıyla desteklenmiş oldu.

Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler’in 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü kararına ilişkin açıklama yaptı. Erdoğan, ‘‘Sıfır Atık hareketi, çocuklarımız için düşlediğim mavi ve yeşilin egemenliğinde bir geleceğin tezahürü. 2017’den günümüze kartopu misali gönülden gönüle büyüyerek seferberliğe dönüştü. Bugün, küresel Sıfır Atık idealimizin ulaştığı noktayı görmek ise tarifsiz bir duygu. Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı girişimimizin ardından gayretlerimiz neticesinde 30 Mart, BM kararıyla resmen “Dünya Sıfır Atık Günü” ilan edildi. Bu gururun haklı paydaşları olarak yediden yetmişe projemizi sahiplenen, benimseyen, geliştiren halkımıza ve üstün gayretleri için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımıza şükranlarımı sunuyorum. Türkiye Yüzyılı insanlığa iyi gelecek” ifadelerini kullandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da “Türkiye Yüzyılı’nın en büyük çevre hareketi olan Sıfır Atık vizyonumuz bir dünya markası haline gelmiştir” açıklamasını yaptı.

Emine Erdoğan ile BM Genel Sekreteri Guterres eylül ayında New York’ta iklim kriziyle mücadele kapsamında “Küresel Sıfır Atık İyi Niyet Beyanı” imzalamıştı.