Güney Kore'nin Kore Yarımadası Barış ve Güvenlik İşlerinden Sorumlu Özel Temsilcisi Kim Gunn, ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Sung Kim ve Japonya Dışişleri Bakanlığı Asya ve Okyanusya İşleri Bürosu Genel Müdürü Takehiro Funakoshi, ABD'nin Cakarta Büyükelçiliği'nde bir araya geldi.

ABD'nin Kuzey Kore Özel Temsilcisi Kim, toplantıda yaptığı konuşmada, Kuzey Kore'nin bu yılki füze denemelerinin, "bölgedeki en ciddi güvenlik sorunlarından birini temsil ettiğini" söyledi.

Kuzey Kore'nin füze denemelerini "küresel bir sorun" olarak nitelendiren Sung Kim, bu ülkeden kaynaklı zorluklara karşı uluslararası topluma tek sesle hareket etme çağrısında bulundu.

Toplantıda, Kuzey Kore'nin "gelişen nükleer ve füze cephanelikleri" karşısında üç ülke arasındaki güvenlik işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı.

Görüşmeye ilişkin Güney Kore Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, temsilcilerin, "Kuzey Kore'nin siber faaliyetler ve diğer yollarla nükleer ve füze programlarını finanse etmesini ve yaptırımları aşma girişimlerini engelleme çabalarını iki katına çıkarma" konusunda mutabakata vardığı belirtildi.

Kuzey Kore'nin füze denemeleri

Bu yıl onlarca füze fırlatan Kuzey Kore, kıtalar arası balistik füze sistemi ve orta menzilli füze dahil pek çok deneme gerçekleştirmişti.

Kuzey Kore, ABD ve Güney Kore'nin bölgede ortak askeri tatbikatlarının artmasına karşı kısa menzilli füze denemeleri de yapmış ve bu tatbikatlara tepki göstermişti.

Güney Koreli yetkililer, 2017'den bu yana Kuzey Kore'nin yakında ilk nükleer denemesini yapabileceğini öne sürüyor.

Kuzey Kore ordusu, 5 Aralık'ta Güney Kore'nin doğu ve batı yönündeki deniz sınırlarına yakın "tampon bölgelere" 130'dan fazla top mermisi ateşlemişti.