Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2022 yılında İsrail güçleri tarafından işgal altındaki topraklarda Filistinlilere karşı işlenen cinayetlerde keskin bir artışın olduğunu raporladı. Raporda, İsrail'in her türlü hesap verebilirliğin etkinlik kazanması ve cezasızlık durumuna son verilmesi gerektiği vurgulandı.

Avrupa-Akdeniz Gözlemevi tarafından bugün yayınlanan "Tetiği Zorlamak İlk Seçenektir" başlıklı bir raporda, Avrupa-Akdeniz Gözlemevi, Batı Şeria 2022'de 2021'e göre yüzde 82, 2020'ye göre yaklaşık beş kat 8yüzde 491) artış olduğunu kaydetti.

Rapor, İsrail'in ölümüne neden olduğu kişilerin sivillerden oluştuğu ve yakın tehdit yada direk tehdit oluşturmadığına dikkat çekti.

Rapor, 2022 yılındaki cinayet vakalarına ilişkin kapsamlı bir ankete, olayların saha belgelerine ve Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü tarafından kurbanların aileleri ve arkadaşlarıyla ve raporda belgelenen cinayetlerin görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelere dayanıyor.

Avrupa-Akdeniz Gözlemevi Başkanı Rami Abdo, "İsrail ordusunun Filistinli sivillere karşı gerçekleştirdiği cinayetler ve saha infazları, bireysel eylemler değil, bir devlet politikasıdır. İsrail'deki hükümet solu, merkezi veya sağı temsil etsin, politikası Filistinlilere karşı ölümcül şiddet kullanmaktır. Ancak korkarız ki bu yıl İsrail şiddetinin daha da artmasına tanık olacağız." dedi.

Avrupa-Akdeniz Gözlemevi'nün raporu, Filistinlilerin 2022 yılında İsrail ordusu ve yerleşimciler tarafından öldürüldüğüne dair ayrıntılı göstergeler sunuyor ve geçen yıl içinde 142'si Batı Şeria'dan olmak üzere 204 Filistinlinin öldürüldüğünü belgeliyor.

Raporun belgelediği rakamlara göre, 2022 yılında İsrail güçlerinin düzenlediği saldırılarda 41 çocuk hayatını kaybederken, aynı yıl içinde sekiz kadın, Batı Şeria'daki saha infazlarında öldü.