Leiden Üniversitesi’nde İslam hukuku, Arapça ve şarkiyat okuyan Christiaan Snouck Hurgronje tarafından kaydedilen, bilinen ilk Kur'an-ı Kerim tilaveti, dinleyenleri kendine hayran bıraktı.

Söz konusu kayıt, Hollanda vatandaşı Hurgronje tarafından 1885 yılında Mekke’ye yaptığı bir gezi sırasında kaydedildi.

Hollanda’dan aldığı bursla hac ibadetini incelemek için Mekke’ye giden Hurgronje, Kur’an-ı Kerim’in bilinen ilk kaydını gerçekleştirdi.

O zamanlar Osmanlı Devleti sınırları içinde yer alan Mekke'de yapılan kayıt, Thomas Edison tarafından icat edilen silindir şeklindeki fonografla (gramofon) alındı.

On bir ayetten oluşan Duha Suresi’nin okunduğu kayıtta, hatibin kim olduğu ise bilinmiyor.

DUHA SURESİ'NİN FAZİLETİ

Duha Suresi'ni 7 defa okuyan kimsenin evi dışarıdan gelecek her türlü kötülükten korunur. Bu surenin okunduğu eve şeytan giremez, hastalıklar uğramaz. O evden bolluk ve bereket eksik olmaz.

Duha Suresi'nin 40 gün boyunca günde 40 defa okunması, kişinin maddi sıkıntılarının bitmesine ve zenginlemesine vesile olur.

Her gün sabah namazının ardından Duha Suresi okumak sıkıntı ve bunalımların sona ermesini sağlar.

TÜRKÇE OKUNUŞU VE ANLAMI

Bismillahirrahmanirrahim.

Vedduha. Velleyli iza seca. Ma vedde'ake rabbüke ve ma kala. Ve lel'ahıretü hayrün leke minel'ula. Ve lesevfe yu'tıyke rabbüke feterda. Elem yecidke yetiymen feava. Ve vecedeke dallen feheda. Ve vecedeke 'ailen feağna. Femmel yetiyme fela takher. Ve emmessaile fela tenher. Ve emma binı'meti rabbike fehaddis.

Rahman ve Rahim olan Allah'ın ismiyle.

Kuşluk vaktine ve sükuna erdiğinde geceye yemin ederim ki Rabbin seni bırakmadı ve sana darılmadı. Gerçekten senin için ahiret dünyadan daha hayırlıdır. Pek yakında Rabbin sana verecek de hoşnut olacaksın. O seni yetim bulup barındırmadı mı? Şaşırmış bulup da yol göstermedi mi? Seni fakir bulup zengin etmedi mi? Öyleyse yetimi sakın ezme. El açıp isteyeni de sakın azarlama. Ve Rabbinin nimetini minnet ve şükranla an.