Orta Doğu

Gazze'nin bebekleri, "nişasta ve çemen otu" ile besleniyor

İsrail ablukası nedeniyle Gazze'de bebek maması tükendi. Aileler, bebeklerini beslemek için nişasta ve şeker gibi yetersiz alternatiflere yönelmek zorunda kalıyor.

Abone Ol

Gazze Şeridi'nde devam eden İsrail ablukası, bebeklerin hayati ihtiyaçlarını karşılamayı imkânsız hale getirdi. Bebek maması ve temel gıda ürünlerinin tükenmesiyle aileler, çocuklarını beslemek için nişasta, şeker ve halk arasında bilinen diğer alternatiflere yönelmek zorunda kalıyor. Ancak bu yöntemler, bebeklerin sağlığını ciddi risk altına sokuyor.

26 yaşındaki Gazze sakini Musab el-Hatib, altı aylık bebeği Suheyb için mama bulamamanın çaresizliğini şu sözlerle dile getirdi:

“Tüm eczaneleri ve hastaneleri gezdim ama bir kutu mama bile bulamadım. Nişasta ve şekerle idare etmeye çalışıyoruz ama bunun bebeğim için yeterli olmadığını biliyorum.”

Bazı anneler, nişastayı suyla karıştırarak kaynatıyor ve içine şeker ekleyerek bebeklerine veriyor. Diğerleri ise halk arasında kullanılan bir bitki olan “çemen otu”nu kaynatarak alternatif bir besin hazırlıyor. Ancak bu yöntemlerin besin değerinin yetersiz olduğu uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor.

Gazze'de bebekler, büyüme geriliği yaşıyor

Doktorlar, bu tür alternatiflerin bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirmek, kemiklerini sağlamlaştırmak ve büyümelerini desteklemek için gerekli olan protein, vitamin ve mineralleri sağlamadığını belirtiyor. Gazze’de bir çocuk doktoru olan İmad Ebu Şumer, “Altı ayın altındaki bebeklerin yüzde 85’i, kötü beslenme nedeniyle büyüme geriliği yaşıyor. Bu durum, bağışıklık sisteminde çöküşe ve nörolojik gelişim bozukluklarına yol açıyor.” dedi.

70 bin çocuk hastanelik oldu

Gazze'deki hükümet yetkilileri, İsrail’in insani yardımları ve bebek mamalarını engellemesinin 70 binden fazla çocuğun yetersiz beslenme nedeniyle hastanelere başvurmasına neden olduğunu açıkladı. Ayrıca, 3 bin 500’den fazla çocuğun ölüm riskiyle karşı karşıya olduğu, 290 bin çocuğun ise açlık sınırında yaşam mücadelesi verdiği belirtildi.

Uluslararası sessizlik eleştiriliyor

Gazze’deki insani kriz, uluslararası toplumun sessizliğiyle daha da derinleşiyor. İsrail’in 18 Mart 2025’te yeniden başlattığı abluka, bölgedeki tüm yardım kuruluşlarının faaliyetlerini durdurmasına neden oldu. Fırınlar, yardım kuruluşları ve toplu mutfaklar kapanırken, temel gıda ürünleri de tamamen tükendi.

Uzmanlar, Gazze’deki durumu “insanlık dışı bir trajedi” olarak nitelendiriyor ve uluslararası toplumu bu duruma müdahale etmeye çağırıyor. Gazze halkı ise bir kutu mama bulabilmek için çaresizce mücadele etmeye devam ediyor.

Orta Doğu Haber