Fransa'daki protestoların arka perdesi

Abone Ol

Fransız gazeteci Marianne Guy Konopniki, Fransa'da bugün yaşanan toplumsal krizin, 30 yıl önce başlayan siyasi sistemle ilgili hayal kırıklığının bir sonucu olduğunu belirtti.

Konopniki, son 30 yılda siyasetçilerin sürekli olarak halkın desteğini kaybettiği ve iktidarda gerçek bir temsili olmayan halkın, protestolarla memnuniyetsizliklerini ifade etmek zorunda kaldığını kaydederek tartışmalı emeklilik reformunun demokratik bir felaket gibi göründüğünü ifade etti.

Siyasi sistemle ilgili memnuniyetsizliğin ilk olarak 1993'te, Francois Mitterrand'dan bıkan seçmenlerin solu reddetmesi ile kendini göstermeye başladığını söyleyen gazeteci, "unutulan vaatler" ve "egemenlikten feragat" ile geçen son 30 yılda, tek bir parlamento çoğunluğunun bile halkın siyasi sistemle ilgili memnuniyetsizliğini ortadan kaldıramadığını dile getirdi.

Konopniki, cumhurbaşkanlığı görev süresinin beş yıla çıkarılması ve “hiper başkanlık” sisteminin seçimlere katılımı ve iktidar kurumlarına olan güveni düşürdüğünü kaydederek, "Böylece, vatandaşların cumhurbaşkanını eleştirmek için grevler ve gösteriler dışında başka bir yolunun olmadığı bir siyasi çıkmazda kendimizi yeniden bulduk" dedi.