ABD Başkanı Donald Trump, Perşembe günü Washington'da düzenlenen ilk "Barış Konseyi" toplantısında, FIFA'nın Gazze'nin futbol altyapısını yeniden inşa etmek için 75 milyon dolarlık bir fon ayıracağını duyurdu. Trump, "FIFA'nın Gazze'deki projeler için toplam 75 milyon dolar toplanmasına yardımcı olacağını duyurmaktan memnuniyet duyuyorum" ifadelerini kullandı.
20 bin kişilik stadyum ve akademi
FIFA tarafından yapılan detaylı açıklamada, bu bütçenin şu projeleri kapsayacağı belirtildi:
-
Yeni bir futbol akademisi.
-
20.000 koltuk kapasiteli modern bir stadyum.
-
Düzinelerce futbol sahası.
-
Uluslararası liderler ve kurumlardan fon toplama süreci.
FIFA Başkanı Gianni Infantino, girişimin "çatışma sonrası bölgelerde iyileşme sürecine yardımcı olmak amacıyla futbola yatırımı teşvik edeceğini" savundu. Toplantıda Infantino'nun, Trump'ın iki başkanlık dönemini simgeleyen "USA 45-47" yazılı kırmızı bir şapka takması dikkat çekti.
"Çocuk mezarlarının üzerine stadyum inşa edecekler"
FIFA'nın bu hamlesi, İsrail'in Gazze'deki saldırıları nedeniyle uluslararası müsabakalardan men edilmesini isteyen aktivistler tarafından "soykırımı normalleştirme çabası" olarak nitelendirildi. "Game Over Israel" kampanya grubunun direktörü Ashish Prashar, The New Arab'a verdiği demeçte Infantino'yu sert bir dille eleştirdi:
"Infantino ve her bir FIFA çalışanı; çocukların mezarları üzerine stadyumlar, sahalar ve tesisler inşa edecek. Eğer futbol toplumun aynasıysa, toplumumuz hastadır."
Futbol camiasındaki ağır kayıplar
İsrail'in saldırılarında Gazze'deki spor altyapısı tamamen yerle bir olurken, yüzlerce sporcu ve futbol topluluğu üyesi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden bazı isimler:
-
Ahmad Abu al-Atta: Haziran 2024'te eşi ve iki çocuğuyla birlikte evine düzenlenen hava saldırısında öldü.
-
Yousef al-Heela: Nisan 2024'te El-Megazi mülteci kampında öldürülen teknik direktör.
- Moath Alaa al-Hawajiri ve Nasrallah al-Muqat'ah: Ağustos 2025'te insani yardım beklerken öldürülen futbolcular.
Aktivistler, ateşkese rağmen İsrail'in spor dünyasından ihraç edilmemesinin bir "hesap verebilirlik" eksikliği olduğunu savunuyor. FIFA gibi Avrupa futbolunun çatı kuruluşu UEFA da İsrail'i üyelikten çıkarma konusunda benzer bir baskı altında bulunuyor.





