Suriye'nin Haseke vilayetinin güneyindeki Şeddadi Hapishanesi'nde onlarca IŞİD mensubunun firar etmesinin ardından El Cezire kameraları tesise girdi. Yerel halk arasında "Çin Hapishanesi" olarak bilinen ve daha önce Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kontrolünde olan cezaevinde, hücre kapılarının ardına kadar açık olduğu ve içerisinin tamamen boşaltıldığı görüntülendi.
120 Firari, 81 Yakalama
Suriye İçişleri Bakanlığı, yaklaşık 120 IŞİD mensubunun hapishaneden kaçmayı başardığını duyurdu. Bölgeye giren Suriye ordusu ve güvenlik güçlerinin başlattığı geniş çaplı tarama operasyonları sonucunda şu ana kadar 81 firarinin yakalanarak başka merkezlere nakledildiği açıklandı. Geri kalanların ise geniş arazi yapısından faydalanarak çevre köylere dağıldığı tahmin ediliyor.
Şam ve SDG Arasında "İhanet" Suçlaması
Olay, Şam yönetimi ile SDG arasında karşılıklı ağır suçlamalara neden oldu:
-
Şam'ın İddiası: Suriye ordusu, SDG'yi hapishane kapılarını kasten açmakla ve IŞİD dosyasını siyasi bir koz olarak kullanarak "güvenlik şantajı" yapmakla suçladı. Hükümet, herhangi bir işbirliğinin savaş suçu sayılacağını vurguladı.
-
SDG'nin Savunması: SDG ise hapishanenin Suriye ordusunun saldırılarına ve topçu ateşine maruz kaldığını, çıkan çatışmalarda 9 savaşçılarının öldüğünü ve kontrolü bu yüzden kaybettiklerini savundu. SDG ayrıca, mahkumların Rakka'daki El-Aktan Hapishanesi'nden nakli için Uluslararası Koalisyon ile görüştüklerini ancak somut bir adım atılmadığını öne sürdü.
El Cezire muhabiri, Şeddadi kent merkezinde ve çevresinde Suriye güvenlik güçlerinin takviye birliklerle kontrolü sağlamaya çalıştığını bildirdi.




