Avustralya'yı ziyaret eden Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile birlikte Canberra'da düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.
Kuzey Kore, Güney Kore, ABD ve Çin'in Kore Savaşı'na resmi bir son verme konusunda prensipte anlaştıklarını söyleyen Jae-in, ancak Kuzey Kore'nin talepleri nedeniyle görüşmelerin henüz başlamadığını da sözlerine ekledi.
SAVAŞ RESMİ OLARAK DEVAM EDİYOR
1950'den 1953'e kadar fiilen süren Kore Savaşı, halihazırda bir barış anlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdi. Uluslararası hukuka göre Kuzey ve Güney Kore o zamandan beri teknik olarak savaşta kabul ediliyor. Kuzey Kore Çin, Güney Kore ise ABD tarafından destekleniyor.
Geçtiğimiz aylarda iki ülkenin kapalı tutulan iletişim kanallarının yeniden açıldığı duyurulmuş, bu da uzun süreli savaşın bitme yoluna girdiğinin işareti sayılmıştı.
TÜRKİYE NATO'YA GİREBİLMEK İÇİN SAVAŞA KATILDI
Türkiye NATO'ya üye olabilmek için 1950 yılında Kore'ye asker gönderme kararı aldı. İlk başlarda bir piyade alayı göndermeyi düşünürken birliğin tugay seviyesinde olması gerektiği kanısına varıldı. 18 askeri memur, 259 subay, 4 sivil memur, 395 astsubay, 4414 er ve erbaşlardan oluşan birlik İskenderun limanından hareket etti. 1950 yılında Güney Kore'nin Busan limanına ilk öncü takım ulaştı.
1950 yılından 1953 yılına kadar süren Kore Savaşı'nda toplam 178 bin asker öldü. ABD ise 36 bin 940 askerle en çok kayıp veren ülke oldu. Savaşta toplam 14 bin 938 Türk askeri görev aldı. Bu askerlerden 712'si hayatını kaybederken, 175 kişi kayboldu.
Türkiye, Kore'ye asker göndererek amacına ulaştı ve 1952 yılında NATO'ya üye oldu.